fa fa-home

Zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen bij Stichting Kumbaya

Dit is de laatste fase, en je bent klaar om binnen een half jaar op jezelf te gaan wonen. Dit laatste half jaar, of korter bijvoorbeeld 3 maanden, leef je zo zelfstandig als mogelijk. Je kookt je eigen eten, neemt volledig verantwoordelijkheid voor je dag en week indeling en voor je dagelijkse zorg voor jezelf en je woonomgeving. Je weet precies waarbij je begeleiding nodig hebt, of het is al bijna niet meer nodig. Deze fase is eigenlijk niet echt passend vorm te geven in de Molenstraat want vraagt om een woonstudio of appartementje. Maar: het is dan ook de bedoeling dat je vlot het huis verlaat naar zo’n plek. Wellicht nog wel met wat ambulante begeleiding, dat kan en mag.

Je bent vrijwel volledig in staat om een zelfstandig leven succesvol vorm te geven, eventueel met hulp.  Die hulp vraag en organiseer je zelf, en is daarmee onderdeel geworden van je verantwoordelijkheid voor je eigen dagelijks leven.

 Je hebt geen behoefte meer om dagelijkse taken te delen of aan een leefgroep.

In deze fase ben je dus geen onderdeel meer van het huishouden. Je draait je eigen huishouden. Toch zal je nog gebruik moeten maken van gezamenlijke faciliteiten en daarom sluit je nog wel aan bij een bewonersoverleg. Maar vooral laat je zien: ik zorg voor mijzelf. Binnen een half jaar ga je ook echt op jezelf wonen.

Leerdoelen

In deze fase werk je bijvoorbeeld aan de volgende doelen:

  • je voert een zelfstandig huishouden, kookt voor jezelf, beheert je eigen huishoudgeld
  • Je bent al op zoek en maakt concrete plannen voor een eigen woonruimte.
  • Je gaat aan het werk of bent al aan het werk, eventueel als laatste deel van je studie.
  • Je oefent als het ware nog even op het droge, voordat je echt zelfstandig gaat wonen

hierna gaan we ervan uit dat je zelfstandig gaat wonen. Wie weet met nog wat ambulante begeleiding. Of wellicht samen wonen met een partner? Of een huisgenoot? Hoe dan ook, hierna ga je zo veel mogelijk op eigen benen staan.

Het kan ook zijn dat die stap naar zelfstandig wonen te groot is. Je kunt ook natuurlijk uitstromen naar een andere aanbieder van beschermd wonen voor werkenden.