Eigenwijs Huiskamer

Naast de ambulante één op één begeleiding hebben we ook Eigenwijs Voortgezet. Dit is een begeleiding die we vorm geven binnen Eigenwijs. Dat maakt dat we 4 dagen per week beschikbaarheid hebben voor jongeren die een zorgvraag hebben die past bij de bedoeling van Eigenwijs voortgezet.  

 

Voortgezet onderwijs: een hele uitdaging  

De overgang van lagere school naar voortgezet onderwijs is één van de grootste stappen die een kind maakt. Er veranderd heel veel in het dagelijkse ritme en deze verandering valt ook samen met het moment waarop meestal ook de puberteit inzet. Een periode waarin een kind heel veel lichamelijke veranderingen door maakt, ook in het brein, onder invloed van hormonen. Kortom dit is een voor ontwikkeling behoorlijk turbulente periode.  

Eigenwijs Voortgezet is er om een gezond ritme te leren en te behouden. Doordeweeks is dit een ritme waarin, na schooltijd, er ontspannen contact is met leeftijdgenoten, tijd is voor schoolwerk, tijd voor ontspanning, tijd is voor lichamelijk bewegen. Ook is er aandacht voor het maken van een planning voor de week en vooral ook voor het daadwerkelijk uitvoeren van die planning (in ritme komen). Daarom is het ons advies om tenminste 2x per week te komen naar Eigenwijs Voortgezet, met tenminste 1 dag ertussen, zodat er aandacht voor kan zijn of de gemaakte planning ook echt uitgevoerd wordt. Wanneer wenselijk nodig en beschikt ben je 4 dagen per week welkom.  

In vakantie is Eigenwijs Voortgezet ook actief maar dan in een ander ritme. Een ritme waarin er ruimte is om ook uit te slapen en “niks te doen” maar waarin dus ook andere activiteiten zijn. Eigenwijs Voortgezet zal dit invullen met actieve ontspanning en vormen van leren door Ervaring. Doel is dat dit ritme behouden wordt maar op termijn vervangen wordt door eigen activiteiten leeftijd adequate activiteiten zoals een vakantie baantje, afspreken met vrienden om wat leuks te doen, wie weet een tiener vakantie.   

 

Bij Eigenwijs Voortgezet bieden we 4 dagen per week, na schooltijd van de middelbare scholen, een plek waar aandacht is voor het maken en vooral ook uitvoeren van je planning inclusief voldoende aandacht hebben voor het maken van je huiswerk, contact hebben met leeftijdgenoten en (actieve) ontspanning. Eigenwijs Voortgezet is er op maandag tot en met donderdag van 15:00u tot 18:00u. Het is de bedoeling dat je direct uit school naar Eigenwijs komt. Omdat schooltijden variëren is er een open inloop voor het begin. Maar je blijft altijd tot 18:00u. Eigenwijs is niet een huiswerkklas: het is een plek waar je de buiten schooltijd doorbrengt tot het avondeten met activiteiten die passend zijn bij je leeftijd. Zo behoud of leer je een gezond ritme te ontwikkelen. Dus huiswerk maken, chillen, actief ontspannen en onder leeftijdgenoten. Na het avondeten is er tijd voor ontspanning in huiselijke sfeer en tijd voor bijvoorbeeld gamen, maar het kan gerust zijn dat je ook nog schoolwerk te doen hebt.  

In de vakanties organiseren we met Eigenwijs Voortgezet activiteiten gericht op actieve ontspanning met leeftijdgenoten. Daarvoor maken we veel gebruik van de expertise van Leren door Ervaring. Natuurlijk is er in vakantie ook tijd nodig voor uitslapen en “niks doen”. Deze activiteiten zijn er om ook in vakantie een ritme te leren wat gezond is.